BOROWIK KRÓLEWSKI

Boletus regius Krombh.

    KAPELUSZ
  • średnica 6-18 cm
  • żółtawy lub brązowożółty do różowego lub czerwonego
  • mięsisty
  • początkowo kulisty, później płasko rozpostarty, czasami w środku nieco zapadnięty
  • skórka włóknisto filcowata lub gładka
    RURKI
  • początkowo cytrynowożółte, później oliwkowe
  • dość długie
  • częściowo przyrośnięte
  • pory cytrynowożółte, małe, okrągławe lub kanciaste
    TRZON
  • wysokość 5-15 cm
  • przeważnie żółty, u nasady często w odcieniu karminowoczerwonym
  • maczugowaty
  • pokryty delikatną siateczką
    MIĄŻSZ
  • żółty, po przekrojeni lub ucisku barwi się niebieskawo
  • jędrny
  • zapach przyjemny
  • smak przyjemny
    ZARODNIKI
  • oliwkowe
    WYSTĘPOWANIE
  • od lipca do września
  • w lasach liściastych
  • szczególnie pod dębami i bukami
  • zwykle na glebach wapiennych
  • bardzo rzadki w Polsce
    WARTOŚĆ
  • wspaniały grzyb jadalny
    UWAGI
  • objęty ochroną ścisłą!
    GATUNKI PODOBNE
  • borowik brązoworóżowy - Boletus speciosus - ma czerwone rurki
  • borowik wilczy - Boletus lupinus

[G10]