MAŚLACZEK PIEPRZOWY

maślak pieprzowy*, borowik pieprzowy**

Chalciporus piperatus (Bull.) Bat.

*Suillus piperatus (Bull.) Kuntze., **Boletus piperatus Bull.: Fr.

    KAPELUSZ
  • średnica 3-6 cm
  • ochrowobrązowy z rdzawym odcieniem, ochrowy, płowy, żółtobrązowy z odcieniem miedzi
  • gładki, w czasie suszy błyszczący, podczas deszczu nieco lepki
26-06-2004r. Pogórze Wałbrzyskie

    RURKI
  • dość krótkie
  • rdzawobrązowe
  • przyrośnięte lub lekko zbiegające
  • pory
    • zabarwione ciemniej niż rurki, brązowoceglaste, z odcieniem miedzi, czerwonawobrązowawe
    • duże kanciaste, nieregularne, o nierównych brzegach
    TRZON
  • barwy kapelusza, w dole jaśniejszy, żółtawy
  • równogruby lub w dole zwężony, niekiedy lekko wygięty
  • gładki
    MIĄŻSZ
  • w kapeluszu kremowy, nie zmienia barwy
  • w trzonie żółty lub cytrynowy, nie zmienia barwy
  • smak bardzo piekący, rzadziej łagodny
  • zapach słaby
    ZARODNIKI
  • 8-12 x 3-4 µm, wrzecionowate, gładkie
  • wysyp brązowy
    WYSTĘPOWANIE
  • latem i jesienią
  • w lasach iglastych i mieszanych, najczęściej w świerkowych
  • na ziemi
  • dość częsty
    WARTOŚĆ
  • niejadalny z powodu gorzkiego smaku
  • suszony bywa używany w małych ilościach jako przyprawa
    GATUNKI PODOBNE
  • niejadalny maślaczek gorzkawy, nieco bledszy o jasnoróżowych porach
  • nieco podobny jest jadalny maślak sitarz

[G13][G9]