MAJÓWKA WIOSENNA

gęśnica wiosenna, gąska majowa*, gąska majówka*, gąska wiosenna*, majówka

Calocybe gambosa (Fr.) Donk

*Tricholoma georgii (Clus.: Fr.) Quél., Calocybe georgii (Clus.) Kühn., Tricholoma gambosum

    KAPELUSZ
  • średnica 3-10 (17) cm
  • kremowobiały, kremowy, niekiedy z odcieniem ochrowym lub żółtawym
  • początkowo dzwonkowaty, wypukły z podwiniętym brzegiem, później spłaszczony z uwypukleniem na środku
  • skórka gładka, sucha
05-05-2004r. Góry Wałbrzyskie

    BLASZKI
  • szerokość 5-10 mm
  • białe, białawe, kremowobiałe
  • zatokowato wycięte
  • cienkie, gęste
    TRZON
  • wysokość 4-9 cm, grubość 1,5-4 cm
  • białawy, białokremowy, kremowy
  • u młodych baryłkowaty lub maczugowaty, później cylindryczny, czasem u podstawy rozszerzony
  • powierzchnia gładka lub lekko włóknista
    MIĄŻSZ
  • biały, nie zmienia barwy po przekrojeniu
  • mięsisty, soczysty, jędrny
  • smak: silny, przyjemny
  • zapach: silny, przypomina mąkę lub surowe ogórki
    ZARODNIKI
  • 4-7 X 2-3,5 µm, elipsoidalne, gładkie
  • wysyp biały
    WYSTĘPOWANIE
  • od końca kwietnia do czerwca, w górach od czerwca do lipca
  • na łąkach, pastwiskach, na polanach śródleśnych, w trawiastych zaroślach, na skałach, rzadziej w lasach i ich obrzeżach
  • saprofityczny
  • może tworzyć mikoryzę z tarniną, głogiem, dziką różą, śliwą
  • może występować pojedynczo, zwykle gromadnie, czasami tworzy tzw. czarcie kręgi
  • pospolity, ale nie wszędzie
    UWAGI
  • dobry grzyb jadalny
  • nie nadaje się do suszenia
    OSTRZEŻENIE!
  • może być mylony ze śmiertelnie trującymi wieruszką wiosenną (Entoloma vernum Lund. = Rhodophyllus vernus (Lund.) Romagn.), wieruszką zatokowatąstrzępiakiem ceglastym oraz innymi trującymi strzępiakami

[G4]