SMARDZ JADALNY

Morchella esculenta Pers.

    GŁÓWKA
  • wysokość 3-8 cm, szerokość 3-6 cm
  • ochrowa, miodowa, woskowatożółta lub jasnobrązowa, rzadziej szara, szaroochrowa, szarobrązowa; barwa jest zwykle nierównomiernie rozłożona
  • kulista lub jajowata, wewnątrz pusta
  • powierzchnia pofałdowana w postaci różnej wielkości żeberek i jamkowatych zagłębień
  • wgłębienia (alweole) między żeberkami okrągławe lub graniaste, nieregularnie rozmieszczone
  • w alweolach znajduje się gładka warstwa zarodnikonośna (hymenialna)
    TRZON
  • wysokość 3-9 cm, szerokość 2-4 cm
  • biały, bladożółtawy lub białoochrowy
  • nieregularnie wygięty, często spłaszczony, u podstawy często rozszerzony,
  • zwykle podłużnie pomarszczony
  • wewnątrz pusty
  • nagi lub pokryty drobnymi ziarenkami
    MIĄŻSZ
  • grubość 1,5-2 mm
  • białawy lub żółtoochrowy
  • łamliwy, bardzo kruchy, chrząstkowaty
  • smak: słaby, przyjemny
  • zapach: bardzo słaby, przyjemny
    ZARODNIKI
  • 17-24 x 11-15 µm, eliptyczne, gładkie, bezbarwne
  • wysyp białawy, białawokremowy, kremowy, bladoochrowy
    WYSTĘPOWANIE
  • w kwietniu i maju, niekiedy już w drugiej połowie marca
  • saprofityczny
  • głównie w prześwietlonych lasach liściastych, w parkach i ogrodach, zaroślach, brzegach rumowisk
  • najczęściej pod klonami, leszczynami, dębami, bukami, grabami, jesionami i wiązami
  • na glebie żyznej, bogatej w substancje organiczne
  • pojawia się po obfitych deszczach wiosennych
  • dość rzadki
    UWAGI
  • jadalny, w stanie surowym wykazuje stosunkowo słabe właściwości trujące, zwłaszcza stare owocniki
    OSTRZEŻENIE!
  • podlega ochronie ścisłej!
  • bywa mylony z piestrzenicą kasztanowatą, która wytwarza owocniki w tym samym czasie w lasach iglastych
    GATUNKI PODOBNE
  • smardz stożkowaty
  • wyróżnia się kilka odmian smardza jadalnego
    • odmiana zwykła (Morchella esculenta var. vulgaris)
    • odmiana grubonoga (Morchella esculenta var. crassipes)
    • odmiana kulista (Morchella esculenta var. rotunda) o główkach kulistych

[G4][G6]