BOCZNIAK OSTRYGOWATY

bedłka ostrygowata

Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kummer

13-12-2003r. Góry Wałbrzyskie

    KAPELUSZ
  • średnica 5-20 cm, czasami większa (30)
  • o zmiennej barwie - beżowoszary, popielaty, niebieskooliwkowy, fioletowoczarny, szaroniebieski, szarobrązowy, prawie czarny
  • u młodych owocników wypukły, u starych okazów muszelkowaty, języczkowaty, łopatowaty, wklęsły
  • powierzchnia gładka, naga
    BLASZKI
  • szerokość 5-12 mm
  • białe, białawe, później szarawe
  • zbiegające
  • gęste, różnej długości
    TRZON
  • wysokość 2-5 (12) cm, grubość 1-2 cm
  • biały, białawy, niekiedy z odcieniem szarawym
  • ekscentryczny lub bocznie osadzony
  • u podstawy często wygięty i rozszerzony
  • podstawa pokryta odstającymi kosmkami (strzępkami grzybni)
  • powierzchnia u szczytu gładka
    MIĄŻSZ
  • biały, niezmienny
  • w kapeluszu miękki, soczysty, mięsisty
  • w trzonie łykowaty, korkowaty
  • u starych okazów cały łykowaty
  • rzadko atakowany przez owady
  • smak: łagodny
  • zapach: słaby przyjemny, u starych okazów stęchły
    ZARODNIKI
  • 7,5-11X3-4 µm, elipsoidalne, gładkie
  • wysyp biały z odcieniem fioletoworóżowym
    WYSTĘPOWANIE
  • w środowisku naturalnym - późną jesienią i zimą
  • w uprawach - na przełomie września i października
  • zwykle gromadnie, dachówkowato jeden owocnik nad drugim
  • w lasach, parkach i ogrodach, przy drogach
  • na żywych i obumierających drzewach liściastych, na martwym drewnie, głównie topól, wierzb, buków, brzóz, grabów i jesionów
  • dosyć pospolity, na całym świecie
    UWAGI
  • bardzo dobry grzyb jadalny
  • do konsumpcji należy brać tylko młode owocniki
  • nadaje się do marynowania; najlepszy jest panierowany w mące, jaju i smażony na tłuszczu
    GATUNKI PODOBNE
  • boczniak ostrygowaty odmiana gołąbkowa (Pleurotus ostreatus var. columbinus), boczniak lejkowaty (Pleurotus cornucopiae), boczniak dębowy (Pleurotus dryinus) i inne gatunki boczniaków - wszystkie jadalne

[G4][G6][G9]